Çekici Gaz ve Yangın Ekipmanları

Ofis Adresi

Deri OSB Mah. Fikse Cad.
No:20/A Tuzla İstanbul 34956

+90 216 771 05 43

export@cekici.com.tr
satis@cekici.com.tr

Haberler

Sınai Gaz Tüpü Çeşitleri

Sınai gazı tüpü nedir, Sınai gaz çeşitleri; argon, oksijen, azot, hidrojen, asetilen gazı tüpleri Çekici Gaz'da.

SINAİ GAZ TÜPÜ ÇEŞİTLERİ

Sınai gaz tüpü çeşitleri her biri sanayi ve tıp alanında kullanılan gaz gruplarının taşınmasında kullanılan tüplerdir. Endüstriyel tüpler olarak da tanımlanan bu tüpler vasıtasıyla kimisi yanıcı kimisi boğucu özellikteki gazlar güvenli, insana ve çevreye zarar vermeyecek şekilde bir yerden bir yere taşınır ve depolanır.

Sınai gazı tüpü nedir, sınai gaz çeşitleri nelerdir, argon, oksijen, azot, hidrojen, asetilen gazı tüpleri özellikleri Çekici Gaz’da…

SINAİ GAZ NEDİR?

Sınai gaz, oksijen, argon, asetilen, azot, hidrojen gibi sanayide ve tıp alanında kullanılan gaz grubudur. Diğer bir deyişle saf olarak elde edilen ve endüstriyel amaçlarla kullanılan gazlar sınai gazlardır. Sınai gazların gıda sanayisinden, elektronik sektörüne, sağlık ve denizcilik sektöründen yangın önleme sektörüne kadar uzanan özel kullanım alanları vardır.

Sınai gaz nasıl üretilir sorusunun birden fazla yanıtı vardır. Çünkü her bir sınai gazın üretimi farklıdır.

Örneğin argon gazı atmosferik havanın saflaştırılması, saflaştırılan havanın basınç altında sıvılaştırılması ve havanın içinde bulunan azot, oksijen ve argonun birbirinden ayrılması ile elde edilir.

Buna karşın azot büyük ölçekli kriyojenik ayrıştırma ile “Hava Ayrıştırma Ünitelerinde” oluşturulur.

Hidrojen gazı suyun elektrolizi veya metan ve amonyak gazlarının ayrıştırılmasıyla elde edilirken, helyum doğalgazdan ayrıştırılarak üretilir. Ayrıca havanın büyük ölçekte sıvılaştırılması sonucunda da helyum elde edilebilir.

Asetilen metan gazından ısıtılarak elde edilebilirken, kok kömürü veya kalsiyum karbürün su ile tepkimeye girmesi sonucunda üretilebilir.

Oksijen gazı da kriyojenik sistemlere sahip hava ayrıştırma tesislerinde elde edilebilir. Bu işlemde hava belli bir sıcaklık derecesine kadar soğutulur. Daha sonra soğutulan hava ayrıştırılarak, oksijen gazı elde edilir.

Öte yandan suyun elektrolizinden yararlanılarak da elde edilen oksijen gazı, potasyum kloratın, mangandioksit ile tepkimesinden de elde edilir.

Ayrıca baryum peroksitin 800 dereceye kadar ısıtılması ile tepkime sonucunda saf oksijen ortaya çıkar.

Bu gazların belli oranlarda karıştırılması ise “Karışım gaz” elde etmenin yoludur.

SANAYİ VE TIP ALANINDA GAZ TÜPÜ ÇEŞİTLERİ

Sanayi ve tıp alanında kullanılan sınai gazların depolanması ve taşınması için kullanılan çok sayıda gaz tüpü çeşidi vardır. Sınai gazlar, oksijen, azot, azot protoksit, helyum, hidrojen, asetilen, karbondioksit, argon, amonyak, klor, propilen olarak sıralanabilir. Her bir gazın kendine özgü kullanım alanları, özel tüpleri, taşıma ve depolama kuralları vardır.

 

SINAİ GAZ TÜPÜ UYGULAMALARI

Sınai gaz tüpü, söz konusu sınai gazların taşınması ve depolanması için kullanılan tüplerdir. Bu tüpler ayırt edilmeleri bakımından farklı renklerde üretilip kullanılmaktadır.

Sanayi ve tıp alanında kullanılan bu tüpler dikişli ve dikişsiz olmak üzere iki şekilde üretilir.

  • Argon Tüpü: Aydınlatma sektörünün en önemli maddesi olan argon gazının taşınması ve depolanması için kullanılır. Toksik ve yanıcı olmayan bu gaz RAL 5012 koduyla bilinen açık mavi renkli tüplerde saklanır. 2-5-10-40- 50 litre olmak üzere farklı hacimlere sahiptir.

 

  • Azot Tüpü: Azot gazı ya da diğer bir ismiyle nitrojenin güvenli bir şekilde taşınması ve depolanması için kullanılan RAL 6029 renk koduna sahip yeşil renkli tüplerdir. Petrol ve gaz,  eczacılık, havacılık, kimya, elektronik, gıda ve içecek ve ambalajlama, bitkisel yağ üretimi, denizcilik, laboratuarlar, genel endüstri ve yangın önleme sektörlerinde kullanılan azot gazının saklanmasını sağlayan tüpler 2-5-10-40- 50 litre olmak üzere farklı hacimlere sahiptir.

 

  • Oksijen Tüpü: Oksijen gazının taşınması ve depolanması için kullanılan tüplerdir. Füze motorları, çelik üretimi, roketler, kağıt ve kağıt hamuru üretimi, su hazırlama ve atık su arıtma, cam üretimi, metallerin üretimi ve metal eşya imalatı, su gazı imali, sentetik taşlar, yüksek ısılı fırınlar, kimyasal ürün ve sentezler, uçak ve füze yakıtları, bebek kuvözleri, çeşitli tedavi yöntemleri gibi alanlarda kullanılan oksijen gazı, gaz zehirlenmelerinde de ilk müdahale aracıdır. Oksijen RAL 5002 kodlu mavi tüplerde saklanır. 2-5-10-40- 50 litre olmak üzere farklı hacimlere sahiptir.

 

  • Karbondioksit Tüpü: Karbondioksit gazının güvenli bir şekilde taşınması ve depolanması için kullanılan tüplerdir. Havadan 1,5 kat daha ağır olan karbondioksit gazı özellikle gıda sektöründe, gıdaların bozulmadan saklanması ve nakledilmesinde kullanılır. Karbondioksit gazı tüpleri RAL 7000 kodlu gri tüplerdir. 40 ve 50 litre olmak üzere 2 farklı hacme sahiptir.

 

  • Karışım Gaz Tüpü: Sınai gazların belli oranlarda karıştırılması ile elde dilen karışım gazları taşındığı ve depolandığı tüplerdir. Bu tüpler üst kısmı gri, alt kısmı açık mavi renge sahiptir. 40 ve 50 litre olmak üzere 2 farklı hacme sahiptir.

 

  • Hidrojen Tüpü: Evrende en çok bulunan gaz olan hidrojenin taşındığı ve depolandığı tüplerdir. Yanıcı bir gaz olduğu için depolanması ve taşınmasında daha da dikkatli olunması gerekmektedir. 40 ve 50 litre olmak üzere 2 farklı hacme sahiptir.

 

  • Narkoz Tüpü: Azot protoksit, nitrogen protoksit veya güldürücü gaz- gülme gazı adıyla da bilinen narkoz gazının taşındığı ve saklandığı tüplerdir. Sağlık, gıda, otomotiv sektörü ve laboratuarlarda kullanılan bu gazın saklandığı ve taşındığı tüpler RAL 7000 kodlu gri –mavi renklidir. Tüp bu rengi ile diğer tüplerden kolayca ayırt edilebilir.

 

  • Helyum Tüpü: Havadan hafif olan helyum gazı güçlü soğutma özelliğine sahip tek elementtir. Hidrojenden sonra ikinci en hafif element olmasının yanı sıra su içinde en az çözünen gaz da olan helyumun taşınması ve depolanması için kullanılan tüpler vardır. Helyum gazı tüpleri gri renge sahiptir ve 10-40-50 litrelik hacme sahiptirler.

 

  • Asetilen Tüpü: Normal koşullar altında gaz olan, -83.5 derecede sıvılaşabilen bir hidrokarbon olan asetilenin taşındığı ve saklandığı tüplerdir. Yanıcı olan diğer gazlara göre daha çabuk alev alan bu gazın taşınması ve depolanmasında daha dikkatli olmak gerekmektedir. Asetilen gaz tüp rengi kestane rengidir. Bu renk sayesinde nakil ve depolama sırasında o tüpün içinde asetilen olduğu kolayca anlaşılır. 40 ve 60 litrelik 2 farklı hacme sahiptir.

 

SINAİ GAZ TÜPÜ FİYATLARI

Sınai tüpü fiyatları dolum kapasitesine göre değişiklik gösterir. Farklı ölçülerde satılan bu tüplerin fiyatları için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Çekici gaz ve Yangın Ekipmanları’nın hizmete sunduğu sınai gaz tüpü seçenekleri ISO 9809-1 standardına göre üretilen tüplerdir. TPED ve PI sertifikası kapsamları dahilinde olan tüpler yüksek basıncı ve hafifliği sayesinde sektördeki en verimli üründür.

 

Sınai Gaz Tüpü Çeşitleri
Top